Er zijn verschillende soorten SD-kaarten op de markt te krijgen. Deze verschillen voornamelijk in formaat, maar ook hebben ze verschillende functionaliteiten.
SD kaart
De standaard SD-kaart (ook wel SDSC genoemd naar “SD Standard Capacity”) was de eerste SD-kaart die uitgebracht werd, als opvolger van de MMC-kaart. Het formaat van de kaart is 32 mm x 24 mm x 2.1 mm en het gewicht ongeveer 2 gram. De eerste SD-kaart kwam ongeveer in het jaar 2000 op de markt. Eerst waren de capaciteiten van de kaarten laag, maar deze werden met de jaren groter. Zo zijn er SD-kaarten van 128, 256 en 512 MB. Later kwamen er ook 1 GB en 2 GB versies op de markt. Sinds 2011 waren er alleen nog 2 GB versies van de normale SD-kaart te koop.
SDHC kaart
SD-kaarten van 4 GB tot 32 GB worden SDHC genoemd (“SD High Capacity”). Het voordeel van deze kaarten is de grotere capaciteit. Het nadeel is dat in oudere apparaten met alleen het SD-logo deze SDHC-kaarten niet te gebruiken zijn. Als de SD-kaart een SDHC-kaart is dan staat dit met de letters “HC” erop vermeld. SDHC-lezers kunnen wel normale SD-kaarten lezen. Technisch gezien is de SDHC-kaart namelijk hetzelfde als de oude SD-kaart, alleen is het CSD (Card-Specific Data) verbeterd naar 2.0 en is de kaart standaard geformatteerd volgens het FAT32 systeem.
SDXC kaart
Ook de SDHC heeft weer een opvolger gekregen en dit is sinds 2009 de SDXC (“SD Extended Capacity”). De capaciteit is bij deze kaarten vergroot tot een (theoretisch) maximum van 2 TB (2048 GB). Ook deze kaarten kunnen alleen gebruikt worden door een SDXC-kaart lezer. Deze lezers zijn wel weer backwards-compatible met de vorige SD-kaarten.
SDIO kaart
De SDIO is een aparte soort SD-kaart (“SD Input Output”). Deze biedt de mogelijkheid om apparaten aan te sluiten via het SD-kaartslot (vergelijkbaar met de concurrent CompactFlash). Op deze manier kunnen andere wifi-adapters, barcode-scanners, tv-tuners en digitale camera’s worden aangesloten via de SDIO-interface.
Mini SD kaart
De Mini-SD is een compactere versie van de normale SD-kaart. Het formaat van deze kaart is 21.5 mm × 20 mm × 1.4 mm en het gewicht is gehalveerd en daardoor nog maar 1 gram. Ook van de Mini-SD kaart zijn weer verschillende versies uitgebracht (Mini-SD, Mini-SDHC, Mini-SDIO). Het idee van deze kaart is ontstaan doordat steeds kleinere producten minder ruimte hadden voor het plaatsen van de SD-kaart. Toch wordt deze kaart nog zelden gebruikt.
Micro SD kaart
Een nog kleinere versie van de SD-kaart is de Micro-SD (voorheen TransFlash genoemd). Deze kaart is maar 15 mm x 11 mm x 1 mm groot en heeft een gewicht van ongeveer een halve gram. Dit is ook meteen de kleinste geheugenkaart die gemaakt wordt en wordt veel gebruikt in gsm’s, smartphones en digitale camera’s die steeds kleiner en dunner worden. Zowel de Mini-SD als de Micro-SD kunnen in een normaal SD-kaart slot gestopt worden door middel van een adapter. Je schuift dan eigenlijk de kleinere SD-kaart in het normale SD-kaart formaat.
Zeldzame type SD kaarten
Er zijn ook nog een aantal zeldzame types SD-kaarten. Zo bestaat er een SD-kaart die 32 mm × 24 mm × 1.4 mm als formaat heeft (MMC formaat). Een normale SD dus, maar dan extra dun (ook wel Thin SD genoemd). Ook zijn er geheugenkaarten met een display zodat je kunt zien hoeveel vrij ruimte er nog op staat. Ook bestaan er SD-kaarten met WiFi voorziening. Deze geheugenkaarten zijn in staat om hun inhoud direct door te sturen naar een PC via een draadloze verbinding. Op deze manier komen de bestanden rechtstreeks op je pc of laptop te staan zonder dat je bijv. de camera hoeft aan te sluiten.