Die vraag horen we vaak. Zoals je op deze website al hebt kunnen lezen zijn er veel verschillende soorten SD-kaarten. Verschillende formaten, verschillende snelheden, verschillende merken, noem het maar op.
Typen SD-Kaarten
Je hebt: SD-kaarten, Compact flash kaarten, Micro SD-kaarten en C fast kaarten, maar wat is het verschil? SD-kaarten en Micro SD-kaarten zijn nagenoeg gelijk. SD-Kaarten voor vooral gebruikt in de normale camera’s zoals een spiegelreflex-, systeem en compact camera. En Micro SD-kaarten worden gebruikt voor de kleinere camera’s zoals een actioncam of in een drone. Ook kun je je Android smartphone ook uitbreiden met een Micro SD kaart. Daarnaast wordt in veel gevallen een adapter bij de micro sd-kaart geleverd waardoor je deze geheugenkaart ook als SD-kaart kunt gebruiken.
De Compact Flash kaarten zijn een stuk sneller en worden vaak gebruikt voor duurdere camera’s zoals bijvoorbeeld een Canon EOS 5D mark. Dan hebben we tot slot nog de C fast kaart welke de snelste SD-kaarten op de markt zijn. Deze worden hoofdzakelijk gebruikt in Professionele spiegelreflexcamera’s en cinema camera’s.
Stap 1 is om te kijken welk type SD-kaart je nodig hebt. Is het een normale SD-kaart, een mini-sd of een micro-sd? Daarna moet je weten of de SD-kaart compatible is met het apparaat. Meestal wordt dit duidelijk aangegeven in de handleiding. Sommige apparaten kunnen bijv. niet overweg met SDHC kaarten, andere kunnen maar een maximale opslaggrootte aan.
Daarna kun je gaan kijken hoeveel data je op wilt slaan en hoe snel je de kaart wilt hebben. Vaak zijn b-merk SD-kaarten trager dan a-merken. Veel b-merken geven namelijk de snelheid weer in Mb/sec, wat de maximale schrijfsnelheid (soms zelfs leessnelheid) is. Let op de kleine “b” dit betekent Mb = Megabit en 8 megabit is 1 megabyte (MB). Met de hoofdletter “B” dus.
Een voorbeeld:
Een kaartje met een leessnelheid van 100Mb/s heeft dus in werkelijkheid een leessnelheid van 12,5MB/s.
Let dus goed op de “B” ! Kleine “b” Bits grote “B” Bytes
Het class-systeem werkt veel beter, vertrouw daar daarom meer op.
Hieronder vind je een overzicht met apparatuur en wat voor SD-kaart aan te raden is.
Digitale fotografie
Class 10 is voldoende, tenzij je een dure spiegelreflexcamera hebt. Echter de prijzen zijn zo erg gedaald dat Class 10 vrijwel standaard is geworden. We verkopen ook geen langzamere kaartjes meer. 16 GB aan data is voor een goedkope camera ook voldoende. Voor duurdere camera’s die grotere foto’s maken is 128 GB of 256 GB aan te raden. Let erop dat de prijzen na 128 GB flink stijgen. Soms is het gunstiger om een paar kleine kaartjes te kopen in plaats van één grote.
Digitale videocamera
Voor filmbeelden opnemen is minimaal Class 10 een aanrader. Voor echte full hd beelden zelfs UHS-I om alles soepel te laten verlopen. Ook het formaat moet groot zijn vanwege de vele gigabytes dat een film in beslag neemt. UHS-I kaarten zou zeker een pre moeten zijn als de apparatuur dit ondersteunt. Vaak nemen de films veel data in beslag dus een SDXC-kaart (vanaf 128GB) is aan te raden als het apparaat dit ondersteunt.
U kunt ook direct een SD-kaarten kopen. Wij hebben een lijst gemaakt van de beste sd kaarten van dit moment.